2012. március 28., szerda

Új képszerkesztési lehetőségek

A fényképeim szerkesztéséhez a Picasa 3 programot használom. Könnyen, egyszerűen használható, nekem tökéletesen bevált. Fényképek világosítása, vágása, átméretezése, néha egy kis retusálás, feliratok szerkesztése. Másra nem nagyon van szükségem.
Most a legújabb frissített verzióban új képszerkesztési lehetőségeket tettek be, aminek nagyon örülök! Ez az egy már régóta hiányzott! Olyan hatásokat lehet vele elérni, amit újabban az Instagram fotókon láttam (és ami nagy bánatomra Androidos telefonra még mindig nem elérhető). Teljesen megváltoztatják a képek hangulatát, vagy éppen más korba helyezik azokat.
Megmutatom, miket lehet varázsolni vele, egyetlen gombnyomással.

Ez az eredeti fotó, ma reggelről:

Ez pedig olyan, mintha az én gyerekkoromban készült volna. (A sarokkerekítés is a szerkesztés része!)

Még egy régi, megsárgult fotó, az "áttűnés" gombra kattintva:

Kinemaszkóp:

Holga-szerű:

És pár érdekes hatás, amiket valószínűleg nem nagyon fogok használni előhívatott képeken :)
Ceruzarajz:

Neon:

Poszterizálás:

2012. március 23., péntek

Öbölpark - vázlat kihívásra

Megmutatom a másik oldalamat is, ami szintén a vázlat kihívásra készült.
Ez volt az eredeti vázlat:

És ezt az oldalt készítettem:

Tavaly október végén, talán az utolsó szép őszi napon az Öbölparkba kirándultunk.Gyönyörűen sütött a nap, és olyan meleg volt, hogy a sapkáktól, kabátoktól megszabadulva a puha pázsiton hemperegtünk, napoztunk, tornáztunk. Nagyon sok jó kép készült akkor, így előbb-utóbb mindenképpen készítek még egy oldalt, amin helyet kaphat még sok kép, és a komment is.

Régóta őrizgetem ezt a papírkészletet (Bo Bunny Love Bandit), de nem tudtam, mit kezdjek vele. De végre ez a szuper vázlat megadta azt az inspirációt, amire vártam :) 


A pöttyös betűket (American Crafts) a múltkori PeCsa vásárban vettem. Nem volt olcsó, de aaannnyira tetszik! Imádom őket!
A lepkéket Gybogitól kaptam karácsonyra, ezúton is köszi!

Ifjúság anno 1946.

A scrap.hu márciusi vázlat kihívására készítettem ezt az oldalt.

Nagyikámról tervezek-készítgetek egy albumot, és a képek összegyűjtése során találtam rá ezekre a fotókra, különböző családi albumokban, cipősdobozokban és borítékokban... Az albumba a teljes sorozatot nem fogom tudni betenni, de mindenképpen szerettem volna kiemelni, megörökíteni ezeket a képeket.

Sajnos Nagyiék már nincsenek velünk, a családtagok meg nem nagyon emlékeznek, így csak tippelni tudtuk a képek elkészültének idejét. Olyan érdekes elképzelni, milyen lehetett az élet akkoriban, milyenek lehettek ők fiatalon. És ha jól tippelem az időpontot...

Megmutatom az eredeti vázlatot is:

Felhasználtam: My Minds Eye Ooh la la készlet (a cím szerintem annyira találó volt, hogy az oldalra is rákerült), Rayher miltonok és alapkarton, betűk: Scap Kreatúra.

2012. március 13., kedd

Project Life - 10. hét

Sziasztok! Elkészült ez a hét is!
Nem történt semmi különös, így legalább nem okozott fejtörést, hogy melyik képet hagyjam ki :) Végre közeledik a tavasz, párszor már eljutottunk játszótérre. És a bölcsiből is kaptunk pár új fotót. Mindig örülök neki, olyan jó látni, mit csinálnak ott a gyerekek, hogyan esznek, alszanak, játszanak :)

Most először próbáltam arra törekedni, hogy viszonylag egységesen nézzen ki az egész dupla oldal. Az összekötő elem végül a kraft-karton vagy csomagolópapír-barna lett, illetve az írógéppel és Jane Austen fonttal írt feliratok.
A kommentkártyák innen-onnan gyűjtögetett freebie-k, amikre számítógéppel szerkesztettem a szöveget, és így nyomtattam ki őket.

Így néz ki a tizedik hetem:

Az első oldal:

És a második:





Részletek:

Ez a koszorús kép valami egészen furcsa színű lett... Azt hiszem, kénytelen leszek újra lefényképezni, előhívatni...

Ezt az oklevelet mi, szülők kaptuk a bölcsiben! 

2012. március 9., péntek

'A Lightbulb Moment' & PL8 még1x

Tegnap, Becky Higginsnek, és egy Tracy nevű amerikai néninek köszönhetően átélhettem egy "Lightbulb Moment"-et (tetszik ez a szó) - vagyis megvilágosodtam! Hogyan lehet egy fényképalbumba, mondjuk a Project Life-ba betenni egy videót? A megoldás a QR-kód :)
A videót itt lehet megtekinteni. Nagyon hosszú, a lényeg kb. 7:50-nél, de már lelőttem a poént :)

Panni múltkori tornabemutatóján nem készítettem fényképeket, mert az egészet videóra vettem. Azóta azon gondolkodtam, hogyan örökíthetném meg ezt az eseményt a PL-ban is. A többi szülőtől próbáltam képet szerezni, de ők is mind videóztak... Vajon lehet a videóból képet kivágni? Hogyan? Erre most itt a megoldás, betehetem az albumba az egész videót is!
Közben ma a fénykép problémáját is sikerült megoldani, illetve rájönni, hogy milyen programmal és hogyan tudok a videóból fényképeket nyerni.
Így most mindkettő bekerülhet az albumba.

A 8. hét második oldala - ahonnan hiányzott még egy kép - végül így néz ki:
 Mutatom közelről is. A QR-kódot egyszerűen rászerkesztettem egy kommentkártyára, és azzal együtt nyomtattam ki. 

És itt a fotó, amit a videó képeiből raktam össze. Lehetne jobb is, ha rendes fényképekből készült volna, de azért szerintem így is jól látszik, milyen ügyes az én kicsi (nagy) lányom :)

És akit érdekel a videó, de nem szeretne a QR-kóddal vacakolni, megnézheti a videót itt is.

2012. március 7., szerda

Project Life - 9. hét

Íme a kilencedik hét:

Az első oldal:

A második oldalra megint egyetlen "esemény" került. Semmi különös, a vasárnapi játszózás. De már olyan régen nem voltunk játszótéren, és olyan régen volt ilyen gyönyörű napsütés, szóval sok jó kép készült a csajszikról.

És a részletek:
 Ezt a fánkos képet lehet, hogy előhívatom még1x, és a komment helyett csak egy nagy pipát teszek rá :)


 A mesekockás ötletért köszönet EzVicc Juditnak! Panninak nagyon tetszik ez a játék. Eleinte persze csak én meséltem, de aztán ő is felbátorodott, és nagyon jó kis meséket talált ki ő is!


És a kedvenc vasárnapi képem a lányokról. Zs. szemüvegében ott vagyunk mi is :)

Project Life - 8. hét

Végre végre megrendeltem előrendeltem az új PL albumomat. Májusra ígérik, lesz az június is, mire megkapom... De azért nagyon örülök neki,mert legalább már biztosan meglesz. Pisti kevésbé, mert kifizetni viszont most kellett...

Továbbra is lelkesen készítem (elő) az oldalakat. Ez lesz a 8. hét:

Az első oldal:

És a második:
Innen még 1 kép hiányzik (nem tudja valaki, hogy lehet videóból képet kivágni?). És alul a zöldre majd beragasztom a bérletemet is, ha lejár :)

És néhány közeli, a kedvenceimről:


2012. március 5., hétfő

One Little Word - célfüzet


Újévi fogadalmak helyett – Ali Edwards One Little Word ötlete nyomán – egyetlen szót választottam az idei évre. Egy szót, ami összefoglalja mindazt, amit ebben az évben szeretnék elérni, megvalósítani. Egy szót, ami remélem újra és újra eszembe juttatja majd a célkitűzéseimet, és arra késztet, hogy tegyek a megvalósításért.
Készítettem egy „Célfüzetet” is, ami remélem kreatív módon is inspirálni fog, és újabb lökést ad, hogy a kitűzött célokat ne veszítsem szem elől.
Régóta szemezek a „smashbook”-kal, főleg, amióta a múltkori scrap-talin a kezemben is tarthattam egyet. Sokat gondolkodtam, mire tudnék egy ilyen szuper kis füzetet használni – most végre megvan a válasz. A megvalósítást egészen egyszerűen és s.k. képzeltem el: fogtam egy rakás sb papírt, fotókartont és akvarellpapírt, A5 méretre vágtam őket, és összespiráloztattam. Jó nagy spirállal, hogy legyen hova hízni a füzetnek. :)
Egyelőre még a borítója sincs kész, és persze a „megtöltés”, a célok elérése lesz a legnagyobb feladat.