2013. szeptember 29., vasárnap

Art Journal workshop

Hogy mi is az az Art Journal? Kreatív napló, amiben megörökíthetünk hangulatokat és érzéseket. Festhetünk, rajzolhatunk ragaszthatunk. Vagy akár "csak úgy" alkothatunk, az alkotás kedvéért.
Bővebben a tanfolyamról Tinánál olvashattok. 
Nagyon jól éreztem magam ma délelőtt, jó volt a társaság, inspiráló a rengeteg hozzávaló és technika, amit Tina mutatott.
Ezek az oldalak születtek:
Bemelegítésként egy újságból vagdostunk ki nekünk tetsző képeket, aztán ezeket felragasztottunk a papírra. Választottam neki egy címet, és már kész is volt :)
 
Aztán előkerültek a mindenféle festékek, és jöhetett a maszatolás :) Halloween hangulatban, sok-sok narancssárgával és feketével. A rácsos háttér vízfesték-folyatással készült. A széleket akrillal, az ujjammal festettem, a címet domborítóporral emeltem ki. A cica összegyűrt fekete selyempapírból készült, a szeme pedig az az igazán "világítós" narancssárga. A boszi eredetileg egy gyönyörű szép(re fotosoppolt) modell volt - mindent megtettem, hogy elrondítsam :)

 

A harmadik oldalnak sajnos csak az alapozására maradt időm a tanfolyamon, de ahogy hazaértem, itthon egyből nekiültem, és befejeztem. Az őszi mintákat, leveleket, kislányt, feliratot, stb. még Tinától hoztam. (Köszi!) A színük nekem túl pasztelles volt, így akvarell ceruzával egy picit élénkítettem rajtuk, nem tudom, a fotó mennyire adja vissza. A hátteret itt vízfestékkel folyattam-maszatoltam, a lap szélénél és az elemek körül akvarell ceruzát használtam.

2013. szeptember 28., szombat

Lassan de biztosan...

...haladok azért az idei PL albumommal. Messze nem vagyok még up-to-date, de az utóbbi időben rengeteg új oldal készült az albumba. Ebből mutatok most néhányat.
Az album idén A4-es formátumban készül, a "normál" oldalak ekkorák, 6 db 9x9-es fotóval.
És vannak "igazi" A4-es SB oldalaim is. Ezt a kettőt pl. a múlt heti scrap klubban készítettem, és már egészen új, szeptemberi fényképeket dolgoztam fel :)
Rajzolós-festegetősek:
És egyre több össze-vissza méretű, smashbook jellegű lap kerül az albumba, ezek a kedvenceim:
 
 
 
 
 

2013. szeptember 23., hétfő

21 napos rajz kihívás - 3. hét

Az utolsó héten Tina még több önismereti, lélekelemző feladatot talált ki. Először mindig magunkba kellett nézni, aztán kitalálni, hogyan lehet megrajzolni elvont dolgokat, pl. azt, ami hiányzik... Utána a rajzolás már könnyen megy :)       
Nem gondoltam volna, hogy tényleg ilyen jó kis terápiás módszer a rajzolás!

#15: Egy PÁR, bármi lehet, és bármilyen alapon, csak ne papíron. Én tojásra rajzoltam, egy pár dínócsontvázat, és ráadásként Mr. és Mrs. Humpty Dumpty-t.

#16: Valami, ami hiányzik - ez megint egy nehezebb, magunkba nézős-önelemzős feladat volt. Nekem mostanában nagyon hiányzik valaki erről a székről: egy barát, egy társ, akivel lehet beszélgetni, egymásra figyelni, kellemesen időt eltölteni...


#17: Egy hely, ahová vágyom - és legyen monokróm, vagyis csak 1 szín árnyalataival készüljön a rajz. Imádok utazni, de sajnos az utóbbi években nem sok lehetőségem volt rá. Egy ideje már a lista élén áll: Prága

#18: Én, a szuperhős - Először is: mi az amiben jó vagyok, ami az erősségem, miben tudok hősként helyt állni, másoknak segíteni? Ezek után pedig nem is voltmás dolgom, mint tervezni hozzá egy szuperhős kosztümöt, majd megörökíteni magamat benne!
Én Multitasking Mom lettem, sok-sok kézzel és tökéletes frizurával, a jelmez valahol Superman és a Sailro Moon közt félúton...

#19: Én, 5 év múlva - "Rajzold, alkosd meg Magadat egy (akkor) jellemző környezetben 5 év múlva!
A feladat különlegessége, hogy ezúttal mindenképpen egy családtagodnak vagy barátodnak is bele kell rajzolnia a képedbe!;-) (mármint nem az arcodba, hanem abba, amit készítesz:-) )"
Itt következett az álmodozás ideje, családi ház, nagy kerttel, kutyával, a halastavat és a szív alakú kiskertet Panni rajzolta, a színezésben pedig Zsófi is segített.

#20: Én, ebben a pillanatban - saját magunkat kellett megörökíteni, ahogyan éppen alkotunk.
Este szülői értekezlet volt az iskolában, így csak itt volt időm rajzolni - ez lett belőle. A kis kert azt hiszem az, ahová a tanterem helyett inkább vágytam volna :)

#21: Oklevél saját magamnak, amiért ilyen ügyesen és kitartóan részt vettem a kihíváson, és elkészítettem a rajzokat :) 
Én az Art Journal füzetbe készítettem ezt is, nem az a hagyományos értelemben vett oklevél, ráadásul vagy 3 napig készült a sok festegetés-rajzolgatás miatt. De most ez (kel)lett...

Nagyon örülök, hogy részt vettem ezen a kihíváson, és végigrajzoltam a témákat. Közben sok mindent megtudtam magamról is, felszínre kerültek szőnyeg alá söpört problémák. Rajzolás közben kikapcsolódtam, talán fejlődtem is. És kialakult egy jó kis virtuális társaság, akikkel sokmindent megtudtunk egymásról, kitártuk a lelkünket, bátorítást és sok pozitív energiát adtunk-kaptunk. Jó volt!

És lesz ám folytatása is! :)

2013. szeptember 4., szerda

21 napos rajz kihívás - 2. hét

Máris eltelt a második hét is. És a rajzolás tényleg kezd egyre inkább a mindennapok részévé válni. Van, hogy a "kötelező" feladatra csak 10-15 percet szánok, viszont mellette készülgettek sb oldalak is a PL albumba, szintén kis rajzos díszítéssel.
Ezen a héten ezeket a feladatokat kaptuk:

#8: Valami új: Panni új tornacipője - végre megkezdtük az "iskolakezdési nagybevásárlást". A cipő sarkának elég fura az alakja, mert összegyűrődött a csomagolásban.

#9: Valami NARANCSSÁRGA. És ha lehet, a narancs komplementer színének használata a képen.
Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a technikát: színes lapra rajzoltam fehér és sötétkék ceruzával.

#10: Alma, szokatlan környezetben. Esetleg félbevágott almával vagy almacsutkával ugyanez.
Nekem ez jutott eszembe az almáról és csutkájáról...

#11: Félidő, jutalomból bármit rajzolhattunk. Ma elég sok időm volt csendben, nyugalomban alkotni, mert Pisti egész napra elvitte a lányokat. Így belevágtam egy önarcképbe - az eredmény, minél többször nézem, annál kevésbé tetszik. Azért megmutatom, de tudom, hogy borzalmas.

#12: Kedvenc épületem. Pont aznapra kaptuk ezt a feladatot, amikor visszatértem régi középiskolámba, az iskola 25. szülinapi rendezvényére. Nagy hatással volt rám ez a találkozás, így a munka is egy kicsit nagyobb lélegzetvételű lett. Az art journalos füzetembe készült, fekete toll és akvarellceruza vizes ecsettel elmosva - mostanában ez a kedvenc technikám, olyan szép, finom képeket lehet így készíteni. Az eget kicsit csillogós misttel fújtam, bár ezen a fotón nem látszik.

#13: Valami, amit nem szeretek - lehetőleg ne fehér alapra. Ezt a kitételt sajnos elfelejtettem, így fehér papírra dolgoztam. Mi az amit nem szeretek? Mostanában leginkább a lányok állandó hisztijét és duzzogását, a rengeteg veszekedést és felesleges cirkuszt, ami elveszi az időt az értelmesebb és örömtelibb közös programoktól.

#14: Vak virágok: Úgy kell lerajzolni egy (szál, csokor, cserép...) virágot, hogy közben nem nézel a papírra, csak és kizárólag a virágra! Leteszed a ceruzádat (filcedet, tolladat...) valahová a papírra és egyszerűen figyeled a kontúrokat és húzod a vonalat. Jobb agyféltekés rajz tanfolyamon csináltuk már, jó kis feladat. A végeredmény is nagyon tetszik! Az egyes "virágok" kicsit sem hasonlítanak igazi virágokra, de valahogy az egész mégis összeáll.
A modellem művirág volt, mert a teraszon az igaziakhoz már hideg és sötét is volt este, amikor végre lett egy kis időm ezzel foglalkozni. Picit azért "csaltam", és az újabb virágok kezdésénél azért odanéztem a papírra, hogy a virágok csatlakozzanak a szárhoz.




Még egy hét van hátra, hamarosan folyt. köv.