2012. április 12., csütörtök

Légóromantika

Különleges élményben volt részünk húsvét előtt.
Egy kedves ismerősöm, Somogyi Levi idegenvezető és a BudapestScenes jóvoltából bunkertúrán jártunk. A Csepel Művek területén néztünk meg egy II. világháborús (földfelszín feletti) légoltalmi kockát.
Mintha a múltba csöppentünk volna, ahogy a csepergő esőben a kihalt gyártelepen, a töredezett kockaköveken és régi iparvágányokon sétáltunk. 
 
 Közben megismerkedtünk a Weiss Manfréd / Csepel Művek történelmével (ki gondolta, hogy egy gyártelep története is lehet érdekes?). A légi hadviselés kezdeteivel, a bombázó repülőkkel és hasonlókkal szerencsére csak hozzám hasonló laikusok (szőkenők) számára is emészthető formában és mennyiségben foglalkoztunk (így még ez is érdekes volt!)
Később kívül-belül felfedeztük az óvóhely épületét, és megtekintettük az itt berendezett légoltalmi kiállítást. Pisti kipróbálta a mai napig működő világháborús légcserélő berendezés „biciklis” meghajtóját. Fel lehetett próbálni a gázálarcokat (nem tettük). És persze akadt olyan ...hm... őrült, aki szerint jó ötlet volt ilyen szűk térben megszólaltatni a légoltalmi szirénát…
 
 
A bunkerben jelenleg különböző próbatermek működnek - a bérlőknek szól ez a kedves kiírás :)

A sok szemléltető anyag, propaganda- és oktató plakátok, sugárzásmérő berendezések, orvosi felszerelések és a túlélő szemtanúk videó-beszámolói tették még inkább élővé és kézzelfoghatóvá a korszakot.
Kicsit sem vidám, annál inkább elgondolkodtató és maradandó élmény volt. 


Amelyről természetesen külön oldal készült a PL albumba, sőt a smash book „célfüzetembe” is (ami egyre inkább tematikus napló formát kezd ölteni).
Íme a PL oldal:

A fotókat természetesen fekete-fehérben, és „holgásítva” hívattam elő. A nyomasztó és sok fekete ellensúlyozására a cím- és kommentkártya viszont nem lett sima ff. Különböző színű (piros, kék, zöld, narancs) téglafalakat nyomdáztam egymásra, illetve ezekkel a színekkel satíroztam a kártyák széleit is. A téglás nyomda természetesen sk, dekorgumiból készült külön erre az alkalomra. A komment sajnos nem túl olvasható, mert nagyon apróra kellett összenyomnom, a font pedig mi más lehetne, mint az 1942 report_hu (köszi, Adrienn!)

A smash book oldalnál is törekedtem az egyszerűségre: a képen és a címen kívül csak egy kis téglás nyomdázás és tintázás a lap szélein (amennyire ez egy előre spirálozott oldalnál lehetséges volt). A kép alá rejtett komment került, bár ezt valószínűleg ki fogom még cserélni egy hasonló kraft vagy drapp kártyára. 

2 megjegyzés:

  1. Marha jó lett ez az oldal is. Már megint tudtál nekem újat mutatni :) A bal alsó sarokban lévő fotót majd elmondod mivel szerkesztetted így össze, hogy a fotón belül a pici fotóknak is ilyen kerete lett?
    Jó volt olvasni a beszámolódat olyan élvezetesen írtad meg! A nyomda pedig kedvenc,nagyon tetszik,ügyes vagy!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Judit! A kollázs nagyon egyszerű, először minden egyes képet külön "holgásítottam", utána raktam össze a kollázst.
      Hamarosan mutatom a témáról készült 12x12 oldalt is :)

      Törlés